Lelydorp Net meetingpoint op Internet voor personen van Lelydorp en omstreken

Vandaag is:   

Gastenboek

Webmail

Welkom op Lelydorp Net, de site voor en door Lelydorpers!

 

Home

 

Historie

 

Informatie

 

Scholen

 

Fotoboek

 

Gastenboek

 

Links

 

Recreatie

 

Sport

 

Nieuwtjes uit Lelydorp

 

Ingezonden

  Webmail


 

Onderstaande informatie hebben we te danken aan Purcy Watson

Thema: Zijn bezoek aan Suriname

Gebruikmakend van mijn vakantie heb ik op Lelydorp, een serie fotoís gemaakt over de vooruitgang aldaar. Lelydorp is in bloei en dat doet me deugd. Ik heb met twee stichtingsbesturen kennisgemaakt namelijk de Stichting Lelydorp 2000 en de stichting Informatie en Studiecentrum Lelydorp.Stichting Lelydorp 2000 behartigt de belangen van Lelydorp, in het bijzonder dat van de Lelydorpers. De stichting Informatie en Studiecentrum Lelydorp komt op voor de belangen van de schooljeugd en het onderwijs.

De noden zijn hoog. Om een paar voorbeelden op te sommen: er is behoefte aan leermiddelen, handdoeken, brillen (gezondheid), accordeons, blokfluiten en nog veel meer.

In beide vergaderingen heb ik iets kunnen vertellen over het doel en de activiteiten van de Werkgroep ReŁnie Lelydorp. Ik heb ook kennis mogen maken met de nieuwe districtscommissaris (DC) van het district Wanica, de heer Ramnewash. Het was een zeer innoverend en boeiend gesprek. Een sympathieke man, die in korte tijd een zeer positieve bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Lelydorp.

Ik heb de DC beloofd, dat ik contact met diverse organisaties zal opnemen teneinde het werk van zijn voorganger, de heer Landburg, te continueren. Tot deze activiteiten hoort ook een ontmoeting met de burgemeester van Lelystad.

Lelydorp en Lelystad zijn immers vernoemd naar ingenieur Lely. De heer Ramnewash zou het zeer op prijs stellen indien de banden met Lelystad steviger worden aangehaald.
 

Lelydorp de poort van en naar Paramaribo
Lelydorp staat in de volksmond bekend als Kofi Djompo. De naam Kofi Djompo zou volgens een mythe te maken hebben met slaaf Kofi, die een sprong naar de vrijheid had gemaakt. De naam Lelydorp wordt ook in verband gebracht met de Nederlandse Gouverneur Lely, die de treinverbinding tussen het Valiantplein en Onverwacht tot stand heeft gebracht.


Het is moeilijk om een goed beeld van Lelydorp te geven, omdat elke generatie dit vanuit z'n eigen tijdsbeeld zal bekijken. Ondanks het feit, dat ik geen archieven heb geraadpleegd, levert diep graven in mijn geheugen de volgende herinneringen op.

Lelydorp doet velen denken aan voetbal, muziek, lekker eten en dansen. Iedereen die van en naar Zanderij reist, moet Lelydorp aandoen, al is het maar om een praatje te maken. In de meeste gevallen was het een welkome onderbreking bij een Warung of een bezoek aan Djamil Bar. Hier werd vaak onder het genot van een koud biertje en Jukeboxmuziek het nodige afgepraat.

Aan het Pad van Wanica, nabij winkel Wei Yun, bevond zich een bar annex Rotie Shop van de familie Djagoe. De roties smaakten allerbest. Daartegenover bevond zich een zaal waar vaak gedanst werd. Velen herinneren zich Suikertuintje nog wel.

Een snelle gang langs het Pad van Wanica voert mij langs bioscoop Djakarta, de polikliniek van dokter Crebs, het LSB stadion, winkel Singh, het NAKS-complex en vele andere instellingen. De warme broodjes kwamen van de bakkerij Giskus en Wydt.

Toen ik mij aan het einde van de jaren zestig op Lelydorp vestigde trof ik families aan zoals Singh, Deira, Joval, Poeder, Beeldstroo, Rakimin, Wijngaarden, Cruden, Kasidin, Inge, Roekanie, de Vries, Baldew, Brandon en Leysner.

Tawajariweg
Daar bevindt zich nog steeds het politiebureau. Tawajariweg stond bekend om de wekelijkse voetbaltoernooien nabij Dessa.

Lelydorperweg.
Op de hoek van de Lelydorperweg en het Pad van Wanica stonden twee Chinese winkels tegenover elkaar. Bij Wei Yun en Chin Ten Foek werd meestal het nodige afgepraat over voetbal. In deze weg bevond zich voorts slagerij Robles en schoenmaker Brandon. In het LVV-gebouw werden diverse cursussen gegeven (4H club).

Tuinstad
In de zestiger jaren vonden de nieuwe bewoners van Lelydorp huisvesting in Tuinstad, dat later veel bekendheid kreeg door de bouw van de ULO, MULO en John Monkou school. De grote kermis (Kon Frijari) lokte jaarlijkse duizenden mensen naar dit deel van het dorp. Een van de vermakelijke momenten bij dit evenement was de ezelwedstrijd van Kewal. Het kermisterrein werd later omgedoopt tot het Maracana stadion.

Schotelweg
In de Schotelweg bevond zich winkel Asjoek, de Algemene begraafplaats en de Genisschool, vroeger gelegen naast Kasidin. Voetbal speelde ook hier een belangrijke rol in het dagelijks leven. Muziek was uiteraard een belangrijke factor, denk maar aan The Starlighters met Purcy, Max, Roendie, Marsiman, Romme, Wiro, Rin en Moendo.

De Cranenweg
De Cranenweg was zowel binnen als buiten Paramaribo bekend om het bekervoetbal op het 2e veld, maar vooral het 1e veld.

Altona en Javaweg
De bewoners van deze wegen hebben zeer sterke banden met Lelydorp. SCA en Real Java waren toonaangevende voetbalclubs van de Lelydorp Sportbond (LSB). Ook op het gebied van muziek deden ze niet onder. Denk maar aan de Music Mixers.

Curacaoweg
Een weg waar men sterke familiebanden had. Deze weg is het bakermat van de voetbalclub Curaboys

Klik en bekijk vergroot Bron:Purcy Watson www.lelydorp.tk

De site is ontworpen en wordt onderhouden door Harris Internet Services. Voor diensten op het gebied van Internetten zoals Webdesign, Webhosting, Domeinnamen,Internettrainingen en Internet PC-hulp.